Author: Shafiq Mustapa

Kedai Makan Upin dan Ipin

Kedai Makan Upin dan Ipin

Bulan Disember lepas, sedang berlegar-legar di kawasan BBU yang baru, kawasan JAKEL semua tu, terperasan satu Restoran Upin dan Ipin. Habislah. Anak krew dan meronta-ronta untuk suruh ke sana. Pada masa itu restoran masih dalam proses renovasi dan selang seminggu lepas itu, akhirnya ia telah dibuka kepada orang ramai. Ahad 8 Disember 2013, krew sefamily […]

Nasi Goreng Udang, Gerai Berkat Bersama

Ada kawan rapat mencadangkan supaya krew pergi ke Simpang Renggam untuk mencuba satu gerai yang menyediakan masakan nasi goreng udang dalam daun pisang. Macam pernah tengok kan? Ya, Nasi Goreng Seafood. Krew terima cabaran dan meminta alamat serta panduan untuk ke gerai yang di maksudkan. “Dari tol Simpang Renggam, ambil kanan pada traffic light pertama […]

Restoran Haji Sharin Low Grand

Restoran Haji Sharin Low Grand

Mula dibuka pada 8 Ogos 2012, Restoran Haji Sharin Low Grand telah bertapak di Johor Bahru di alamat Jalan Padi 1, Bandar Baru Baru Uda. Menawarkan masakan cina halal yang lebih tertumpu kepada makanan laut. Akhirnya bulan lepas, krew berpeluang untuk menikmati makanan di restoran ini yang telah mempunyai lebih 17 cawangan diseluruh Malaysia termasuk […]

Pakej Berbuka Puasa / Buffet Ramadhan di Johor Bahru 2013

[ Klik sini untuk Senarai Buffet Ramadhan 2014 ] 1. The Puteri Pacific Hotel /PERSADA Johor Bahru The Puteri Pacific Hotel / Persada Johor Bahru Buffet Ramadhan 2013 Puteri Cafe : Adult (RM78 ++), Child (RM38 ++) Kai Xuan Dim Sum : Adult (RM48++), Child (RM28++) Selasih : Adult (RM68++), Child (RM38++) Persada Johor : […]

Burger Bakar No. 1

Burger Bakar No. 1

Kalau ada yang perasan, Burger Bakar No 1 pernah mengiklankan produk mereka disini. Mesti perasan punya. Scene burger bakar memang tengah top kat Johor Bahru sekarang. Bila ianya nak stop? Tak pasti. Selagi ada permintaan, selagi itu terdapat gerai-gerai burger yang baru muncul di tepi-tepi jalan. Ataupun gerai burger lama yang diupgrade ke kiosk burger […]

Nasi Lemak Wak Kentut

Nasi Lemak Wak Kentut

Sorry, kalau title post kali ini agak kasar sedikit bunyinya. Tetapi itulah nama gelaran yang diberi kepada sebuah gerai nasi lemak di Kulai. Pada mulanya mendengar akan nama gerai ini, agak skeptical sikit, tapi bila dengar review dari rakan-rakan yang lain, memang patut dicuba. Sekarang kan musim peniaga berniaga nasi lemak menggunakan van dan ‘melabuhkan’ […]

Ramadhan Buffet : Johor Golf Country Club

Ramadhan Buffet : Johor Golf Country Club

Berikutan daripada post, baru krew perasan rupanya banyak juga restoran/hotel yang menyediakan perkhidmatan buffet sempena ramadhan ini disekitar Johor Bahru khususnya. Rata-rata bayaran paling murah adalah dalam RM30, bayaran yang moderate adalam RM60, dan paling mahal sekali dalam RM70. Dalam banyak-banyak senarai tersebut, krew mengambil keputusan untuk mencuba buffet ramdahan yang disediakan oleh Johor Golf […]

Senarai Buffet Ramadhan di Johor Bahru

Senarai Buffet Ramadhan di Johor Bahru

[ Klik sini untuk Senarai Buffet Ramadhan 2014 ] Dicompile untuk memudahkan semua. Sumber ada diletakkan dibawah, terima kasih. JB Catering & Food Supplies Dewasa RM28 nett Kanak-kanak RM15 nett Untuk tempahan : 07 221 4775 GoodHope Hotel, Skudai Dewasa RM48 nett Kanak-kanak RM28 nett Beli 10, percuma 1 (1 Julai – 16 Ogos 2012) […]

Burger Bakar Taman Impian Emas

Burger Bakar Taman Impian Emas

Sejak kebelakangan ini, scene burger bakar makin meletup-letup di sekitar Kuala Lumpur. Dan tempiasnya sudah mula sampai di sekitar Johor Bahru. Biar pun sudah beberapa tempat telah dikenalpasti menjual burger bakar, krew hanya berkesempatan untuk singgah di gerai burger bakar di Taman Impian Emas. Gerai burger bakar ini ialah sebuah stall burger yang beroperasi di […]

George & Dragon Cafe

George & Dragon Cafe

Sudah lama perhatikan George & Dragon Cafe ini. Kalau sesiapa selalu menggunakan jalan tasek untuk laluan kerja ataupun mahu pergi bandar, memang tidak akan terlepas pandang restoran ini. Teringin juga makan steak tebal 2 inchi selain dari pada TGI Fridays. Akhirnya berkesempatan juga krew menyinggah ke cafe ini. Ruang dalaman direka khas dengan tema zaman […]