Breakfast

Kari Kambing 40 Hari

Kari Kambing 40 Hari

Fuhh.. masa mula-mula tahu kewujudan restoran ini, benda pertama terlintas dalam kepala ialah “Kenapa 40 hari?”. Macam-macam teori keluar. Paling kelakar usia kari kambing tu dikaitkan dengan 40hari. Kahkahkah. Untuk menambahkan suspens, krew malas la nak bagitahu kenapa kari kambing 40 hari. Kari Kambing 40 Hari Terletak bersebelahan highway Ayer Hitam arah utara, memang senang […]

Mee Wantan/Mee Hokkien/Mee Thailand @ Serambi Uda

Mee Wantan/Mee Hokkien/Mee Thailand @ Serambi Uda

Ada dikalangan kita yang menyukai masakan chinese style. Untuk mencari yang halal akan menambahkan lagi halangan untuk kita mencuba makanan tersebut. Antaranya seperti mee kolok, mee wantan, dan berjenis lagi. Kalau sebut mee wantan di Johor Bahru, pasti gerai di Plaza Angsana yang terdetik dahulu. Sekarang, krew telah jumpa satu lagi makan spot yang menyediakan […]

Roti Canai Man Tebar/Ajip

Kalau di Kampung Melayu, memang banyak gerai roti canai, berpuluh-puluh. Kalau hari bekerja, berkemungkinan kurang sambutan tapi apabila tiba hujung minggu, hampir semua gerai penuh dengan pelanggan. Difahamkan ada datang dari seluruh pelusuh Johor Bahru dan juga Singapura. Satu gerai yang selalu krew kunjungi untuk menikmati roti canai ialah di Jalan Aman, Kampung Melyu. Man […]

Restoran ZZ Sup Tulang

Satu lagi spot yang tidak asing lagi bagi penggemar sarapan di Johor Bahru ialah Restroan ZZ Sup Tulang. Sehingga kini ada banyak cawangan yang telah dibuka selain dari cawangan utama di Jalan Petrie, terdapat 2 cawangan iaitu di Damansara Aliff dan Setia Tropika. Krew sudah pergi kesemua cawangan. Makanannya semua memang sama. Hebat. Paling hebat, […]

Kacang Pool Haji @ Medan Selera Larkin

Jika pengunjung mengikuti musim terbaru Jalan-Jalan Cari Makan di TV3, terdapat satu lagi tempat yang telah di’terjah’ oleh krew JJCM yang mencuri perhatian krew. Adakah tempat ini cawangan terbaru atau memang diusahakan oleh warga Kuala Lumpur. Ternyata ianya adalah cawangan terbaru. Hebat perniagaan makanan ini, boleh ada cawangan. Cawangan terbaru yang dimaksudkan ialah Kacang Pool […]

Warong 46

Warong 46 menyediakan sarapan yang sinonim dengan citarasa Malaysia. Roti canai yang agak tebal dan ruang makan yang santai menjadikan Warong 46 merupakan destinasi utama penggemar sarapan. Suatu ketika dahulu, ketika Warong 46 terletak di Jalan Persiaran Tanjong, setiap hari Sabtu, krew akan bersarapan disini. Tetapi selalunya terpaksa berdiri untuk menunggu meja kosong, kerana ianya […]

Soto Gerai Ingat Selalu

Ahh, hari sabtu. Hari paling best untuk sarapan. Hari Ahad pun ok jugak kalau sarapan. Bukan apa, sarapan beramai-ramai besama keluarga itu yang penting. Johor sinonim dengan soto. Sebut soto sahaja memang dah melambangkan Johor. Mungkin banyak orang Jawa kot. Saya pun orang Jawa (mengaku!). Untuk post kali ini, krew masih ingat lagi ketika pertama […]

Murtabak Zam Zam Arab Street

OK, kalau cari Arab street dekat Johor memang tak jumpa. Sebenarnya, krew JBFoodClub berkesempatan ke Singapura pada minggu lepas. Berjalan-jalan di city sambil melihat pemandangan dan memberi sedikit tour kepada adik saudara yang baru first time ke Singapura. Berbekalkan printed maps dari Google Maps, dan buku maps yang dipinjamkan oleh adik, kami menuju ke sebarang […]

Otak-otak Storia Cafe

Hanya ada 3 ‘brand’ otak-otak yang diketahui oleh saya sehingga kini, Otak-otak kempas, otak-otak gelang patah, dan otak-otak tepian tebrau. Sambil melungsur lelaman makanan yang lain saya agak terkejut kerana ada satu lagi ‘brand’ otak-otak yang tidak pernah lagi dirasai oleh saya, Otak-otak Jalan storey. Pada sabtu lepas, dengan semangat yang bersungguh-sungguh untuk mendapatkan otak-otak […]

Murtabak Bakar, Pontian

Pada pertengahan bulan March lepas (lama gila) , krew berpeluang ke Pontian. Urusan disana hanyalah percutian keluarga di Kukup Golf Resorts. Dengan kesempatan ini, berpeluanglah krew merayau di sekitar pekan Pontian Kecil. Pada asalnya ingin memakan satay Pak Atan. Sayang sekali, krew langkah kiri. Warung satay Pak Atan tidak dibuka pada hari Ahad tersebut. Kawasan […]