Dinner

Nasi Ayam Penyet @ Restoran Pinang

Nasi Ayam Penyet @ Restoran Pinang

Antara carian paling popular di JBFoodClub ialah ‘nasi ayam penyet’. Musim ayam penyet memang tengah naik. Restoran yang menyediakan nasi ayam penyet semakin hari semakin banyak di Johor Bahru. Bayangkan la kalau restoran mamak pun nak join scene ayam penyet. Dan ramai pula penggemarnya, sehingga ramai yang mencari-cari ‘the best’ nasi ayam penyet. Ada yang […]

Odeen Corner

Durian goreng? serius? durian goreng? Ada jual ke kat johor bahru ni? Kalau ada memang popular la kedai tu. Jawapannya memang ada. Tapi bukan seperti yang anda semua gambarkan. Bukan jenis pisang goreng, dan keledek goreng. Iklan durian goreng merata-rata ada di sektar johor bahru. Memandangkan sekarang ini (Feb 2011) memang sudah masuk musim durian, […]

Jaafar Nasi Ayam & Tom Yam

Kalau bekerja di kawasan sekitar tampoi, boleh dikatakan kawasan sekitar ini kurang tempat makan yang menjual goreng-goreng kalau waktu tengahari. Yela, kadang-kadang tu jemu jugak asik nak makan nasi berlauk, lauk ayam, lepas tu lauk ayam, ayam lagi. bosan. Gerai makanan kali ini sebenarnya telah di ‘discover’ oleh family krew ketika krew time tu belajar […]

The Ark Restaurant – Steamboat and BBQ

Ramai yang bertanya di manakah tempat makan steamboat yang menarik diruang shoutbox di laman utama JBFoodClub ini. Krew pernah cuba Rawa di Taman Pelangi dan kurang berminat. Krew ingin berkongsi satu tempat yang selalu juga krew singgah untuk menikmati makanan ala steamboat dan bbq. The Ark Restaurant, Taman Molek. Sepanjang 3 tahun krew makan disini, […]

Mee Goreng Mamak @ Restoren Mohamed Ali

Bermula dengan pertanyaan “Mee Goreng Mamak, best in the universe 80’s style”, agak kelam kabut peminat JBFoodClub di Facebook. Betul juga. Mana nak cari mee goreng macam itu sekarang. Sekarang mee goreng mamak sudah banyak variasi. Ada letak ayam goreng la, nak basah sikit la, macam-macam. Nak mintak lebih-lebih, buat dekat rumah la. Hehe. Krew […]

D & C Western & Steam Burger

Terlebih dahulu ingin memohon maaf kerana tiada post terbaru dalam masa hampir dua bulan. Banyak dugaan yang diterima oleh krew dan membuatkan krew berfikir sejenak tentang tentang kehidupan. Kadang kala terfikir dengan ada dugaan ini bagus juga kerana mengingatkan kita bahawa kita adalah insan kerdil di bumi Allah ini. OK, untuk post kali ini krew […]

Restoran Meranti Fusion Grill

Krew jarang mencari ‘makan-spot’ di kawasan Masai ataupun Pasir Gudang. Tapi kalau sudah kesana, Restoran Meranti Fusion Grill memang menjadi destinasi utama. Ruang makan yang lapang dan tenang memang menjadi spot untuk sessi mengeteh bersama rakan-rakan krew yang lain. Fusion Grill dibuka pada suku pertama 2009. Pengusaha restoran, Indrawira Ibrahim mengambil pendekatan yang berbeza bagi […]

Restoran ZZ Sup Tulang

Satu lagi spot yang tidak asing lagi bagi penggemar sarapan di Johor Bahru ialah Restroan ZZ Sup Tulang. Sehingga kini ada banyak cawangan yang telah dibuka selain dari cawangan utama di Jalan Petrie, terdapat 2 cawangan iaitu di Damansara Aliff dan Setia Tropika. Krew sudah pergi kesemua cawangan. Makanannya semua memang sama. Hebat. Paling hebat, […]

Restoran Jemput-Jemput Taman Dahlia

Tempat ini selalu disinggah untuk memakan nasi goreng kampung yang suatu ketika dahulu, dalam kamus krew, the best nasi goreng kampung in johor bahru. Sudah makan bertahun-tahun, rasanya, 2 tahun lepas baru tahu nama restoran ini. Restoran Jemput-Jemput. Ada satu lagi yang menarik dekat sign board dia tulis “Satay Kurma”. Punyalah adik krew bertanya, satay […]

Kacang Pool Haji @ Medan Selera Larkin

Jika pengunjung mengikuti musim terbaru Jalan-Jalan Cari Makan di TV3, terdapat satu lagi tempat yang telah di’terjah’ oleh krew JJCM yang mencuri perhatian krew. Adakah tempat ini cawangan terbaru atau memang diusahakan oleh warga Kuala Lumpur. Ternyata ianya adalah cawangan terbaru. Hebat perniagaan makanan ini, boleh ada cawangan. Cawangan terbaru yang dimaksudkan ialah Kacang Pool […]