Lunch

Kari Kambing 40 Hari

Kari Kambing 40 Hari

Fuhh.. masa mula-mula tahu kewujudan restoran ini, benda pertama terlintas dalam kepala ialah “Kenapa 40 hari?”. Macam-macam teori keluar. Paling kelakar usia kari kambing tu dikaitkan dengan 40hari. Kahkahkah. Untuk menambahkan suspens, krew malas la nak bagitahu kenapa kari kambing 40 hari. Kari Kambing 40 Hari Terletak bersebelahan highway Ayer Hitam arah utara, memang senang […]

Ikan Pencek Power

Ikan Pencek Power

Sekarang ni, kalau ada je yang viral kene cuba. Tak sedap tak payah datang lagi. Senang je formulanya. Post kali ini pun tak terlepas krew mencubanya sebab viral. Ikan Pencek Power. Tu nama gerainya. Hendak ke sini memang mudah. Capai handphone dan bukak app Waze. Cari Ikan Pencek Power. Gerai ini terletak di Taman Saujana, […]

Maggi Ketam, Nasi Ayam Penyet Jakarta

Maggi Ketam, Nasi Ayam Penyet Jakarta

Pergh. Maggi Ketam dekat Johor? Mula-mula bila ternampak banner ini memang terkejut juga. Tujuan utama ialah mencari makanan tengahari di kawasan Jalan Rawa, area Taman Perling. Maggi Ketam ini merupakan menu terbaru untuk menarik pelanggan baru di Restoran Nasi Ayam Penyet Jakarta. Sampai sahaja di restoran, order tertumpu kepada maggie ketam, sambil order menu utama […]

Nasi Briyani King

Nasi Briyani King

Bila bukan musim majlis perkahwinan, kadang-kadang tekak teringin merasa nasi briyani. Sebelum ini pernah mencuba Nasi Briyani Shahab yang sekarang bertambah cawangannya. Sedang berjalan-jalan pada hari Ahad tanpa arah tujuan (2013) di kawasan Bukit Indah, ternampak sign board ‘Nasi Briyani King’. Agak lengang (baca: tiada orang), tapi pernah juga terdengar dari mulut rakan-rakan yang terdapat […]

Kedai Makan Upin dan Ipin

Kedai Makan Upin dan Ipin

Bulan Disember lepas, sedang berlegar-legar di kawasan BBU yang baru, kawasan JAKEL semua tu, terperasan satu Restoran Upin dan Ipin. Habislah. Anak krew dan meronta-ronta untuk suruh ke sana. Pada masa itu restoran masih dalam proses renovasi dan selang seminggu lepas itu, akhirnya ia telah dibuka kepada orang ramai. Ahad 8 Disember 2013, krew sefamily […]

Nasi Goreng Udang, Gerai Berkat Bersama

Ada kawan rapat mencadangkan supaya krew pergi ke Simpang Renggam untuk mencuba satu gerai yang menyediakan masakan nasi goreng udang dalam daun pisang. Macam pernah tengok kan? Ya, Nasi Goreng Seafood. Krew terima cabaran dan meminta alamat serta panduan untuk ke gerai yang di maksudkan. “Dari tol Simpang Renggam, ambil kanan pada traffic light pertama […]

Cheelicious Bakery & Cafe

Cheelicious Bakery & Cafe

Sedang berjalan-jalan pada hari Sabtu lepas, krew bersinggah di kawasan Jalan Kuning, Taman Pelangi. Ala bangunan kedai dibelakang Plaza Pelangi tu. Berada disana untuk menyelesaikan sedikit isu tertunggak holiday tour yang lepas. Datang pada jam 2.30, receptionist mengatakan kedai sudah tutup, tetapi masih boleh meneruskan urusniaga dan mereka request unutk krew kembali di office mereka […]

Restoran Pomegranate Garden

Restoran Pomegranate Garden

Misi mencari makanan arab diteruskan lagi oleh pihak krew. Setakat ini memang banyak berpusat di Taman Universiti. Untuk post kali ini juga restoran ini terletak di Taman Universiti berdekatan Al-Ikhsan. Restoran Pomegrante Garden agak unik sedikit kerana terdapat dua ruang makan. Pertama anda boleh memilih suasana outdoor yang amat sesuai kalau datang pada waktu malam […]

Al Arabi Taman Universiti

Al Arabi Taman Universiti

Semenjak Hadramawt Ampang keluar Majalah 3 awal tahun lalu, krew memang memasang azam untuk mencari restoran yang menyediakan arab cuisine di Johor Bahru. Sudah diketahui bahawa Hadramawt memang ada cawangan di Pan Pacific dan Restoran Singgah Selalu. Bulan 5 lepas, krew berpeluang menjamu buat kali pertama masakan arab di Hadramawt Ampang. Memang sedap. Lamb Mandhi […]

Mee Wantan/Mee Hokkien/Mee Thailand @ Serambi Uda

Mee Wantan/Mee Hokkien/Mee Thailand @ Serambi Uda

Ada dikalangan kita yang menyukai masakan chinese style. Untuk mencari yang halal akan menambahkan lagi halangan untuk kita mencuba makanan tersebut. Antaranya seperti mee kolok, mee wantan, dan berjenis lagi. Kalau sebut mee wantan di Johor Bahru, pasti gerai di Plaza Angsana yang terdetik dahulu. Sekarang, krew telah jumpa satu lagi makan spot yang menyediakan […]