Snacks

Uncle Bob Fried Chicken

Uncle Bob Fried Chicken

First time, bila tengok orang beratur panjang dekat Pasar Tengahari, Jalan Tengah off Jalan Sultan Ismail, Kuala Lumpur, memang kene beli. Uncle Bob Fried Chicken. Itu nama gerai di tapak pasar tengahari. Rupanya memang agak popular uncle bob fried chicken ini. Balik Johor, terus memulakan pencarian gerai Uncle Bob ni. Tengok website Uncle Bob cuma […]

Cheelicious Bakery & Cafe

Cheelicious Bakery & Cafe

Sedang berjalan-jalan pada hari Sabtu lepas, krew bersinggah di kawasan Jalan Kuning, Taman Pelangi. Ala bangunan kedai dibelakang Plaza Pelangi tu. Berada disana untuk menyelesaikan sedikit isu tertunggak holiday tour yang lepas. Datang pada jam 2.30, receptionist mengatakan kedai sudah tutup, tetapi masih boleh meneruskan urusniaga dan mereka request unutk krew kembali di office mereka […]

New & Fresh Cendol (sebelah Giant Taman Suria)

Banyak gerai cendol yang terdapat di Johor Bahru. Gerai cendol yang diterjah oleh krew ini selalu disebut-sebut oleh warga JB, antara yang best. Sempena cuti Tahun Baru Cina 2011 yang lepas, sambil merayau-rayau di kawasan Kampung Melayu yang masih dalam keadaan hujan yang tak berhenti selama 48jam. Krew ambil kesempatan singgah sebentar gerai cendol yang […]

Ayam Goreng OK

Krew mengetahui tempat ini semasa krew dan keluarga krew berpindah ke Kampung Melayu. Tempatnya ringkas, pada waktu pagi ketika itu ada menjual roti canai dan kuih muih, tetapi yang happening pada waktu malam. Pada waktu itu, ada bermacam-macam jenis nasi ambang yang dijual secara dalal. Ada Nasi Ambang Ayam, Nasi Ambang Daging Rendang, Nasi Lemak, […]

Murtabak Azo 96 @ Medan Selera Kampung Melayu (Depan Masjid)

Murtabak Azo ini berasal daripada Murtabak Man Tomok yang dahulunya berpusat di Restoran Rafi di Kampung Melayu Majidee. Teringat pada tahun 2000, ketika itu krew baru berpindah ke Kampung Melayu. Senang, akses makanan tanpa henti. Mula-mula tugasan ialah hendak pergi ke kedai membeli barangan keperluan dapur, sampai sahaja di destinasi restoran sebelah ini agak pack […]

Kacang Pool Haji @ Medan Selera Larkin

Jika pengunjung mengikuti musim terbaru Jalan-Jalan Cari Makan di TV3, terdapat satu lagi tempat yang telah di’terjah’ oleh krew JJCM yang mencuri perhatian krew. Adakah tempat ini cawangan terbaru atau memang diusahakan oleh warga Kuala Lumpur. Ternyata ianya adalah cawangan terbaru. Hebat perniagaan makanan ini, boleh ada cawangan. Cawangan terbaru yang dimaksudkan ialah Kacang Pool […]

Chicken Chop @ I.T Roo Cafe

Tidak lengkap perjalanan JBFoodClub ke salah satu tempat makan yang terletak di pusat bandar. Tempat yang dimaksudkan ialah I.T Roo Cafe. Krew hanya mengenali I.T Roo Cafe yang terletak di Jalan Dhobby ini lewat tahun 2004. Dalam pencarian makanan western yang local (kene trademark ni) kawan sekerja krew ada mencadangkan I.T Roo Cafe. Semenjak itu, […]

Cendawan Goreng, Sup Cendawan di Warung Sonto

Pada hari raya aidiladha yang lalu, adik krew teringin sangat memakan cendawan goreng dan sup cendawan di Warung Sonto pada hari Ahad. Malangnya pada hari Ahad Warung Sonto tutup. Kecewa. Untuk mengubat luka aidiladha, semalam, krew telah kembali (bak kata orang johor ‘kene return’). Alhamdulillah dari jauh sudah nampak banyak kenderaan telah parking ditepi warung. […]

[Burger Tepi Jalan] Burger Cakanoz

Isnin malam yang lalu, krew JbFoodClub berpeleseran di kota Johor Bahru. Tujuan utama adalah untuk mem’bank-in’ duit. Setelah selesai tugas utama, perut terasa ingin memakan burger. Tak kisah lah burger apa pun janji burger Ramly. Alang-alang berada dikawasan Majidee Baru, krew menuju ke kawasan Hospital Putri di Larkin, khabarnya disitu ada satu gerai burger yang […]

Murtabak Zam Zam Arab Street

OK, kalau cari Arab street dekat Johor memang tak jumpa. Sebenarnya, krew JBFoodClub berkesempatan ke Singapura pada minggu lepas. Berjalan-jalan di city sambil melihat pemandangan dan memberi sedikit tour kepada adik saudara yang baru first time ke Singapura. Berbekalkan printed maps dari Google Maps, dan buku maps yang dipinjamkan oleh adik, kami menuju ke sebarang […]

12