Chicken Chop Hutan Bandar @ Marissa Burger and Western

Terima kasih kepada pengunjung JBFoodClub. Semakin hari semakin ramai pengunjung yang mencari makanan-makanan di Johor Bahru. Inilah matlamat utama JBFoodClub, menjadi pusat sehenti informasi. Sedang melihat ‘reaksi’ pengunjung melalui log pengunjung, ada yang mencari ‘Chicken Chop Hutan Bandar’. Sebenarnya krew sefamily telah mengunjung tempat yang semakin glamour dan menjadi buat mulut orang ramai pada hari […]

Nasi Ambang BBU Mat Corner

Satu lagi makanan unik di Johor ialah Nasi Ambang (kalau orang jawa sebutannya ‘ambeng’). Nasi Ambang selalunya dihidangkan jika ada kenduri atau majlis keramaian. Kalau anda berada di Johor Bahru, hampir setiap warung, restoran ada menghidangkan Nasi Ambang samaada dihidangkan diatas pinggan ataupun yang sudah disiap bungkus seperti nasi lemak. Di Johor Bahru, jika anda […]

Chicken Chop @ I.T Roo Cafe

Tidak lengkap perjalanan JBFoodClub ke salah satu tempat makan yang terletak di pusat bandar. Tempat yang dimaksudkan ialah I.T Roo Cafe. Krew hanya mengenali I.T Roo Cafe yang terletak di Jalan Dhobby ini lewat tahun 2004. Dalam pencarian makanan western yang local (kene trademark ni) kawan sekerja krew ada mencadangkan I.T Roo Cafe. Semenjak itu, […]

Satay Restoran Warisan Wak Radol

Siapa yang tidak kenal dengan nama Wak Radol? Anda di Johor Bahru dan tidak kenal dengan Wak Radol? Hampa. Nama Wak Radol memang sinonim dengan Satay. Kalau hendak menikmati satay pasti ada sahaja yang akan mencadangkan Satay Wak Radol. Terdapat 2 Restoran Wak Radol, yang pertama, masih ditempat asal, di Kempas (Denai) dan yang terbaru […]

Kampung Melayu Steak House

Kebiasaannya pada hari sabtu, krew akan duduk dirumah untuk merehatkan minda setelah penat bekerja (hari sabtu pun kene kerja jugak). Selain agenda TV yang tak berapa best, kadang-kadang melilau jugak diatas jalan untuk mencari makanan yang sedap. Pada hari Sabtu lepas, setalah membeli barang keperluan untuk kedai krew, krew mencari lagi lubuk makanan di Johor […]

Cendawan Goreng, Sup Cendawan di Warung Sonto

Pada hari raya aidiladha yang lalu, adik krew teringin sangat memakan cendawan goreng dan sup cendawan di Warung Sonto pada hari Ahad. Malangnya pada hari Ahad Warung Sonto tutup. Kecewa. Untuk mengubat luka aidiladha, semalam, krew telah kembali (bak kata orang johor ‘kene return’). Alhamdulillah dari jauh sudah nampak banyak kenderaan telah parking ditepi warung. […]

Kolok Mee dan Char Mee di Atirah Eatery

Teringat pada tahun 2006 dimana krew sekeluarga pertama kali ke Kuching, Sarawak untuk bercuti dan berlibur. Antara makanan tempatan yang mendapat perhatian krew ialah Kolok Mee atau Kolo Mee. Setibanya kembali dari Kuching, teringin pula memakan kolo mee. Rasanya unik dan enak membuatkan krew tercari-cari adakah gerai, warung, restoran yang menjualnya di Johor Bahru. Jawapannya […]

Soto Gerai Ingat Selalu

Ahh, hari sabtu. Hari paling best untuk sarapan. Hari Ahad pun ok jugak kalau sarapan. Bukan apa, sarapan beramai-ramai besama keluarga itu yang penting. Johor sinonim dengan soto. Sebut soto sahaja memang dah melambangkan Johor. Mungkin banyak orang Jawa kot. Saya pun orang Jawa (mengaku!). Untuk post kali ini, krew masih ingat lagi ketika pertama […]

[Burger Tepi Jalan] Burger Cakanoz

Isnin malam yang lalu, krew JbFoodClub berpeleseran di kota Johor Bahru. Tujuan utama adalah untuk mem’bank-in’ duit. Setelah selesai tugas utama, perut terasa ingin memakan burger. Tak kisah lah burger apa pun janji burger Ramly. Alang-alang berada dikawasan Majidee Baru, krew menuju ke kawasan Hospital Putri di Larkin, khabarnya disitu ada satu gerai burger yang […]

Murtabak Zam Zam Arab Street

OK, kalau cari Arab street dekat Johor memang tak jumpa. Sebenarnya, krew JBFoodClub berkesempatan ke Singapura pada minggu lepas. Berjalan-jalan di city sambil melihat pemandangan dan memberi sedikit tour kepada adik saudara yang baru first time ke Singapura. Berbekalkan printed maps dari Google Maps, dan buku maps yang dipinjamkan oleh adik, kami menuju ke sebarang […]

Scroll to top